Wilhelminapark was het eerste park in Oegstgeest dat vanaf 1898 in ontwikkeling kwam.
In een artikel uit 1929 wordt mooi uiteengezet hoe die eerste stappen zijn verlopen.
Aan het einde van de 19e eeuw lag Oegstgeest al gunstig ten opzichte van de stad Leiden. Toch waren er twee belemmerende facturen die ontwikkeling in de weg stonden:
1) De buitenplaatsen. Prachtig en waardeverhogend voor een gemeente, zijn deze terreinen niet te bebouwen dus ‘loze’ grond vanuit het oogpunt van ontwikkeling.
2) De voornaamste weg naar Leiden was – net als landgoed “Endegeest” in eigendom van een particulier. Deze had daar recht van tol op en oefende deze ook uit.
De heer Gevers had in 1850 de ambachtsheerlijkheden Oegstgeest en Poelgeest van de gemeente Leiden gekocht. Hij overleed in 1877 en na het overlijden van mevrouw Gevers in 1896 kwam er verandering in de eerste belemmering. Gedeelten van haar landgoed werden in augustus 1896 verkocht. Hierbij werd het weiland tussen “Rhijngeest”, Rijksstraatweg en de weg naar Leiden op een veiling voor Fl. 18.802 gekocht door Cornelis Johannes Laurentius van der Meer om als Villapark in te gaan richten. Van der Meer nam twee bouwkundigen (J. Vos en A.C. Meijer uit Den Haag) in de hand, welke het stratenplan met de centraal gelegen vijver en de eerste, identieke dubbele villa’s, te weten Wilhelminapark 3-5 en 6-8 ontwierpen. Dit was de eerste stap in de groei van Oegstgeest naar een Villadorp.