Naamgeving

Aanvankelijk werd deze wijk Villapark genoemd, maar ook komt “Schoonzicht” voor.

In de openbare raadsvergadering van 21 februari 1902 wordt in het besluit tot het overnemen van de wegen in het het pas aangelegde Villapark opgetekend:

’Overwegende dat de aanleg van gemeld terrein, in het centrum der gemeente, strekt niet alleen tot verfraaiing , maar tevens tot bevordering van de bloei en welvaart der gemeente.’

In het verlengde van de overname van de straten in het park, besluiten B&W vervolgens in de openbare raadsvergadering van 15 juli 1902 om het park de naam Wilhelminapark te geven:

’De voorzitter zegt dat men steeds spreekt van het Villapark terwijl men dat toch eigenlijk geen naam kan noemen, bovendien is het geen park uitsluitend met villa’s – men denke slechts aan het gemeentehuis. Burgemeester en Wethouders zouden het daarom wenschelijk vinden het zogenaamde Villapark een naam te geven en zij stellen daarom voor het Wilhelminapark te noemen.’

In ‘Oegstgeest in Bange Dagen’ lezen we dat tijdens de bezetting is met ingang van 28 mei 1942 het Wilhelminapark tijdelijk omgedoopt tot Raadhuispark. Dit om alle referenties naar nog levende leden van het Nederlands koningshuis uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Het is de vraag of deze datum juist is, want de verordening om straatnamen te wijzigen is in januari 1942 naar alle gemeenten verstuurd. Daarin wordt gerefereerd naar een gepubliceerde verordening van 17 september 1941 inzake het gebruik van namen van levende leden van het koningshuis. Omdat op 26 september 1941 in het Leidsch Dagblad de Oegstgeestsche Apotheek wordt vermeldt met adres ‘voormalig Wilhelminapark 8‘, doet dit vermoeden dat de Gemeente Oegstgeest direct in september 1941 de naamswijzigingen heeft aangekondigd.

Ook deze ansichtkaart uit 1943 van de familie Servaas (WP20) heeft het Raadhuispark 20 als adres.