Naamgeving

Aanvankelijk werd deze wijk Villapark genoemd, maar ook komt “Schoonzicht” voor.

In de openbare raadsvergadering van 21 februari 1902 komt namens de ontwikkelaars een verzoek aan de gemeente tot overname der wegen in het pas aangelegde Villapark:

… ’het Villapark is een verfraaiing van het centrum van Oegstgeest. … zal de gemeente ook in de belastingen ten goede komen. … hetgeen bevorderlijk is voor de bloei en welvaart der gemeente.’

Geïnspireerd door deze fraaie woorden gaat de raad unaniem akkoord. Enige maanden later stellen B&W voor om het park de naam Wilhelminapark te geven.

In ‘Oegstgeest in Bange Dagen’ lezen we dat tijdens de bezetting is met ingang van 28 mei 1942 het Wilhelminapark tijdelijk omgedoopt tot Raadhuispark. Dit om alle referenties naar nog levende leden van het Nederlands koningshuis uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Het is de vraag of deze datum juist is, want vanaf 26 september 1941 staat in het Leidsch Dagblad de Oegstgeestsche Apotheek vermeldt met adres ‘voormalig Wilhelminapark 8‘. Dit doet vermoeden dat de hernoeming al rond die datum heeft plaatsgevonden.

Ook deze ansichtkaart uit 1943 van de familie Servaas (WP20) heeft het Raadhuispark 20 als adres.