Bruggen

De zandsloot liep vanaf de Vliet (het huidige Oegstgeesterkanaal), langs de Oudenhofmolen, door het Bos van Wijckerslooth, langs de huidige Geversstraat naar Leiden. Richting Leiden is nu alleen het gedeelte langs het Land van Bremmer nog zichtbaar. De sloot werd gebruikt voor de afwatering en voor het vervoer van zand voor het ophogen van bouwterreinen in Leiden.

De sloot werd bij de aanleg van nieuwe wegen en gebouwen steeds meer gedempt; het deel langs de Geversstraat in 1910, toen de stoomtramlijn naar Katwijk geƫlektrificeerd werd. Daar was niet alleen een bovenleiding voor nodig, maar ook een verdubbeling van het spoor.

Zowel ‘Oegstgeest in oude Ansichten’ als ‘Oegstgeest van Toen’ spreken over een Wilhelminabrug over de Zandsloot. De getoonde bruggen zijn echter niet dezelfde. De Leidsche Courant van 1910 spreekt over het laten branden van een lantaarn bij de “Wilhelmina-brug voor het huis van den dokter“. Wilhelminapark 2 is de woning van de dokter en bevestigt dat het de brug vanaf de Geversstraat is geweest.

De Paardenbrug lag over de Zandsloot bij de huidige kruising Geversstraat en Endegeesterlaan.